maanantai 9. maaliskuuta 2015

Tekstinkäsittelyohjelmat haltuun

Olen nyt yhteensä varmaan kolme päivää tuhlannut tekstinkäsittelyyn ja kuvien muokkaamiseen samoihin tuotoksiin liittyen. Kyseessä siis menu, ohjelma ja pari mukavaa kilpailua. Olen sommitellut, vaihdellut värejä, aloittanut alusta kymmeniä kertoja... Käytössäni on Openoffice ja voisin antaa pari ihan yleispätevää vinkkiä siihen, millä saatte pienelläkin viilauksella aikaiseksi paljon enemmän ja paremmin. Noh, ehkä jollakulla on vieläkin paremmat vinkit olemassa takataskussaan, mutta tässä nyt muutama hyväksi havaittu juttu. ;)

Huom! Käytössäni on OpenOffice joka on ihan ilmainen, kaikkien ladattavissa oleva ohjelma. Googlella löytyy latauslinkit!

Ajatellaan nyt esimerkiksi ohjelmalehtistä. A4-kokoinen on iso, aika raskaan näköinen jos sen haluaa liittää esimerkiksi kattaukseen. Jotta saat A4-kokoisen sivun halkaistua kahtia, voit toki käyttää taulukkoa, mutta vielä paremmaksi havaittu keino on tämä.

PALSTAT:

1. Etsi ylhäältä "Muotoilu"-sarake, sieltä Sivu-lehtinen ja pääset muokkaamaan sivun ulkoasua.


2. Sivu-lehtisestä valitse sivun suunnaksi vaaka.


3. Valitse Palstat-lehtiseltä palstoja kaksi. Suosittelen myös tekemään palstoille hieman väliä, jotta saat sivuista saman kokoiset. Tässä kohtaa sinun tulee itse miettiä minkälaisen tilan tekstille tarvitset. Itse valitsen vielä tuolta Sivut-lehtiseltä marginaalien kooksi 1,00cm (herjaa tulostusalueen riittämättömyydestä, mutta ei ole tuottanut minulla ongelmaa) ja sitten palstojen väliksi 2,00cm. Tällöin kun leikkaat paperin sitten keskeltä poikki, yhden lehtisen reunat ovat kaikkialta 1,00cm.


Tällöin sivu näyttää tältä ja sinulla on siis kaksi saman kokoista lehtistä yhdellä A4-paperilla!


Palstojahan saa sitten useamman eli jos tarvitset kolme kapeaa tekstialuetta, valitset kolme palstaa jne. Sitten vain tekemään taulukkoa bingoon tai kirjoittelemaan menua tai ohjelmaa, mitä tahansa tarve onkin tehdä! Käyttäkää värejä, väliviivoja (katkoviiva tai pisteviiva on kivan näköinen ohjelmalehtisen kehystäjä) ym. koristelua rohkeasti! Ja kokeilkaa, kokeilkaa, kokeilkaa... Vain sillä tavoin oppii mikä näyttää hyvältä. :) Huom. erilaisten fonttien käyttämiseen myös rohkeutta, tarvitseeko joku apua fonttien lataamiseen ja asentamiseen? Voisin sellaisenkin oppaan myöhemmin laitella.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti